Kuka on oikeutettu kotihoitoon?

Kotihoitoon voivat olla oikeutettuja henkilöt, jotka tarvitsevat apua päivittäisissä toimissaan. Sosiaalihuoltolain (1301/2014 § 19 a) mukaista kotihoitoa järjestetään henkilölle, jonka toimintakyky on alentunut korkean iän, sairauden, vamman tai muun vastaavan syyn vuoksi. Asiakkaan ikä ei ole kotihoidon palvelujen piiriin oikeuttava tai rajaava tekijä. Kotihoitoa voidaan järjestää myös henkilölle, joka tarvitsee sitä erityisen perhe- tai elämäntilanteen perusteella. Yleisesti ottaen kotihoitoon oikeutettuja ovat:

1. Ikääntyneet henkilöt

Monet ikääntyneet tarvitsevat kotihoitoa, kun heidän fyysinen ja/tai henkinen toimintakykynsä heikkenee. Tällöin he voivat saada apua arjen askareisiin, kuten liikkuvuuden tukemiseen, lääkityksen hallintaan ja henkilökohtaisessa hoidossa.

2. Vammaiset ja pitkäaikaissairaat henkilöt

Henkilöt, jotka kärsivät pitkäaikaisista sairauksista (esim. diabetes, sydänsairaudet, keuhkosairaudet) tai vammautumisesta, voivat tarvita kotihoitoa voidakseen asua kotona ja elää mahdollisimman itsenäisesti. Kotihoito voi tarjota tukea terveydenhuollossa, kuntoutuksessa ja päivittäisissä toiminnoissa.

3. Toipilaat

Henkilöt, jotka toipuvat vakavasta sairaudesta, leikkauksista tai onnettomuuksista, voivat olla oikeutettuja kotihoitoon, jos he tarvitsevat apua toipumisvaiheessa. Tämä voi sisältää haavojen hoitoa, liikuntaharjoituksia, lääkityksen hallintaa ja muuta hoitoa.

4. Psyykkisesti ja kognitiivisesti heikentyneet henkilöt

Henkilöt, joilla on muistisairauksia, kuten Alzheimerin tauti tai muita kognitiivisia häiriöitä, voivat tarvita kotihoitoa. Kotihoito voi tarjota tukea muistiongelmien kanssa ja auttaa päivittäisissä toiminnoissa, kuten pukeutumisessa, ruokailussa ja hygienian hoidossa.

Kotihoidon tarpeen arviointi ja tavoite

Kotihoitoon oikeuttavat tekijät vaihtelevat kuntakohtaisesti ja voivat riippua myös asiakkaan henkilökohtaisista tarpeista. Yleisesti ottaen kotihoitoa myönnetään silloin, kun henkilö ei pysty huolehtimaan itsestään riittävästi ilman ulkopuolista apua, mutta hän ei ole niin sairas, että hän tarvitsisi ympärivuorokautista hoitoa sairaalassa.

Kotihoidon tarve arvioidaan yleensä hoitohenkilökunnan toimesta, ja se voi edellyttää lääkärin arviointia sekä mahdollisesti kunnallista palvelupäätöstä.

Kotihoidon tehtävänä on tukea asiakkaan hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä, itsenäistä suoriutumista ja osallisuutta. Tavoitteena on, että asiakas pystyisi asumaan mahdollisimman pitkään turvallisesti omassa kodissaan.

Tilapäinen kotihoito voi olla kotihoitoa tai kotisairaanhoitoa esimerkiksi akuutin sairauden jälkihoitoa kotona. Käynnit ovat joko pitkäaikaisia tai yksittäisiä käyntejä. Kotihoito voi olla kotiin annettavaa hoitoa ja hoivaa sekä kotisairaanhoitoa.

Helmenhoivasta saat ammattitaitoista ja kokonaisvaltaista kotihoitoa sekä kotisairaanhoitoa. Toimimme Jyväskylässä, Muuramessa ja Laukaassa.

Edellinen
Edellinen

Ikääntyvien yksinäisyys

Seuraava
Seuraava

Tunne paineesi-verenpaineesi